Proxy Nasıl Seçilir?

“Proxy” ve “Proxy server” terimlerini birçok kez duymuşsunuzdur. Bu yazıda size doğru proxy'yi nasıl seçeceğinizi ve bunun neden yalnızca bir BT uzmanı için değil, sıradan bir İnternet kullanıcısı için de yararlı olabileceğini anlatacağız. 

'Belirli bir görev için proxy nasıl seçilir?' gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız. ve "Bazı proxy'ler diğerlerinden nasıl farklıdır?"

Proxy nedir?

Ayrıntıya girmeden proxy, bilgisayarınız ile erişmeye çalıştığınız web kaynağı arasında bir bağlantı görevi gören uzak bir sunucudur.

Tüm isteklerinizi kabul eder ve seçtiğiniz kaynağa iletir. Bunu yaparken, proxy sunucusu IP adresinizi, bulunduğunuz ülkeyi ve bölgeyi değiştirebilir.

Buna ne için ihtiyacım var?

Çevrimiçi çalışan biri için, proxy teknolojisi aşağıdakiler gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir:

  • Bazı İnternet kaynaklarını kısıtlı veya erişimi engellenmiş olarak kullanmak için;
  • Tek bir IP adresinden hareketlerin kısıtlandığı her türlü online kaydı yapmak;
  • SEO amacıyla arama motorlarını ayrıştırmak ve anahtar kelimeleri analiz etmek;
  • Sosyal ağlarda tanıtım kampanyaları yürütmek (SMM ile ilgili uygulamalar);
  • Web'de anonimliği ve gizliliği korumak için.

Artık proxy'lerin ne için kullanıldığını açıklığa kavuşturduğumuza göre, orada ne tür proxy'lerin bulunduğunu ve farklı görevler için proxy seçerken hangi kriterleri izlemeniz gerektiğini anlamaya çalışacağız. 

Tabii ki, aşağıda özel sorunuza bir cevap bulamazsanız , sağ alt köşedeki canlı sohbetimizi kullanmaktan çekinmeyin. Yöneticilerimiz size memnuniyetle yardımcı olacak ve sizin için doğru proxy çözümünü sunacaktır.

 

Ödemek mi Ödememek mi?

Herhangi bir arama motoruna “ücretsiz proxy'ler” yazarsanız, farklı ülkelerden proxy sunucularının bir listesini içeren çok sayıda açık genel proxy bulacaksınız. Görünüşe göre ücretsiz proxy'ler varsa, o zaman neden ödeyesiniz?

 

Bununla birlikte, ücretsiz proxy'lerin birçok dezavantajı vardır ve bu nedenle çeşitli amaçlar için kullanılamazlar ve bu nedenle:

  • Ücretsiz proxy'lerin çoğunun giden IP adresleri uzun süredir çeşitli SPAM tabanlarında ve/veya kara listelerde kayıtlıdır. Bu adresler en popüler kaynaklarda engellenecek, bu nedenle sosyal ağlara kaydolmak için bu tür proxy'leri kullanmak artık mümkün değil.
  • Ücretsiz proxy'lerin ikinci büyük dezavantajı, kararsız olmalarıdır. Ücretsiz proxy'ler, uzun çalışma saatlerini veya yüksek veri aktarım hızını garanti edemez. Bir dakika önce hız web'de gezinmek için oldukça rahatsa, birkaç kullanıcı aynı anda sizinle aynı proxy sunucusuna bağlandıktan sonra neredeyse sıfıra düşebilir. Bunun nedeni, proxy'nin tamamen açık olması ve herkes tarafından kullanılabilmesidir.
  • Açık genel proxy sunucularından bazıları, bot ağlarının veya Trojan bulaşmış makinelerin parçasıdır. Bu tür proxy'lerin kararlılığı ve dayanıklılığı arzulanan çok şey bırakıyor.
  • Sizin için önemli olan herhangi bir bilginin güvenliği söz konusu olduğunda ücretsiz genel proxy'leri kullanmayın, çünkü trafiğinize başka biri tarafından kontrol edilen bazı bilinmeyen sunuculara güveniyorsunuz. Bir çevrimiçi mağazada ödeme yapmak için banka kartı bilgilerinizi girerseniz ve çevrimiçi mağazanın sitesine gitmeden önce verilerin böyle bir proxy sunucusundan geçeceğini düşünün.

Gerçekten yüksek kaliteli ve güvenilir proxy'lere ihtiyacınız varsa, kanıtlanmış bir proxy servis sağlayıcısından proxy satın almanızı öneririz. Bir sağlayıcı seçerken, şirketle ilgili tüm olası bilgileri ve geri bildirimleri gözden geçirdiğinizden emin olun ve ardından bu şirketin görevinize bir çözüm sağlayıp sağlayamayacağına karar vermek için hesap yöneticisiyle görüşün.

style="color:#131313">Şimdi piyasadaki tüm proxy hizmetlerini anlamaya çalışalım.

IPv4 ve IPv6 Arasındaki Fark Nedir?

Proxy'ler, sağlanan IP adreslerinin türüne göre IPv4 ve IPv6'ya bölünebilir. 

IPv6, IPv4'ün yerini alan IP protokolünün yeni sürümüdür. Şu anda IPv6 aktif olarak gelişiyor, IPv6 desteğine sahip daha fazla site var. Ancak, İnternet'in hala IPv6 desteği olmadan yalnızca IPv4 ile çalışan büyük bir bölümü var.

IPv4 ve IPv6 proxy'leri arasında seçim yaparken, proxy üzerinden bağlanacağınız kaynağın protokolün doğru sürümünü desteklediğinden emin olun. Bu, bu siteyi kullanarak oldukça basit bir şekilde yapılabilir (http://ipv6-test.com/validate.php).

Özel mi yoksa Paylaşılan mı?

Ayrıca proxy'leri özel veya paylaşılan proxy'ler olarak alt gruplara ayırabilirsiniz.

Özel proxy'lerin özü, size yalnızca sizin ve başka hiç kimsenin kullanmadığı bir veya daha fazla IP adresi verilmesidir.

Ancak paylaşılan bir proxy söz konusu olduğunda, aynı IP birkaç kişi tarafından aynı anda kullanılır.

Paylaşılan proxy'ler genellikle özel proxy'lerden çok daha ucuzdur.

Ancak ne zaman özel bir proxy kullanmanız gerektiğini ve paylaşılan proxy'leri kullanarak ne zaman tasarruf edebileceğinizi nasıl anlarsınız?

Diyelim ki, sizinle aynı hizmette bu paylaşılan proxy'yi kullanan birkaç kişiyle birlikte bir hizmete hesap kaydetmek için proxy'ler kullanıyorsunuz.

Sırasıyla, bir IP'de aşırı aktivite fark eden hizmet, bu IP'yi ve ilgili tüm hesapları engelleyebilir.

Bu durumda, özel proxy'ler kullanmanızı öneririz.

Statik mi Dinamik mi?

Proxy'ler ayrıca statik ve dinamik olanlara ayrılabilir.

Statik proxy'leri seçerseniz, kullanımınızda, tüm çalışma süresi boyunca değişmeyen bir IP adresleri havuzu elde edersiniz.

Dinamik proxy'ler ile, kullanım süresi boyunca giden IP adreslerinin periyodik olarak değiştiği durumu kastediyoruz.

Diyelim ki çalışmalarınız sırasında kullandığınız adresler sık ​​sık banlanıyor ve aynı adresi tekrar kullanmak imkansız hale geliyor. Sonuç olarak, parasını ödediğiniz IP adreslerinden yalnızca birkaçı kullanılabilir durumda kalır.

Bu durumda, dinamik proxy'ler satın almayı düşünmelisiniz. Proxy sağlayıcı tarafından sağlanan ağ geçidi IP'lerinizi yazılımınıza veya tarayıcınıza girdiğinizde, IP'leriniz sizin daha fazla müdahaleniz olmadan belirli bir aralıkta dinamik olarak değişmeye başlayacaktır. Bu sayede çalıştığınız servisin gözünden uzak kalırsınız.

HTTP, HTTPS, SOCKS5 ve Ne Anlama Geliyor?

Bazen proxy'lerin açıklaması, proxy'ler tarafından desteklenen farklı ağ protokolleri hakkında bilgiler içerir.

HTTP ve HTTPS en yaygın aktarım protokolüdür. HTTPS, SSL üzerinden güvenli bağlantı desteği ile HTTP'nin bir modifikasyonudur.

SOCKS özel bir ağ protokolüdür. Bazı HTTP proxy'lerinin yalnızca web siteleriyle çalışabildiği durumlarda, SOCKS proxy'leri herhangi bir trafiği aktarmak için kullanılabilir. Ancak bu, istenmeyen e-posta gönderme gibi suistimaller için bir alan yaratır, bu nedenle müşterilerimize SOCKS proxy'leri sunmamaya karar verdik.

SOCKS5, proxy sunucusunda kullanıcı yetkilendirmesini destekleyen protokolün beşinci sürümüdür. Aşağıda yetkilendirme süreci hakkında daha fazla konuşacağız.